18 juni 2009 

QS4/2009 VM–kval i Kullavik 13-14 juniet


Calle Jr, jag, mamma och pappa anländer tidigt lördag morgon till ett lite gråmulet Kullavik. Vi är först på plats då vi började vår avfärd klockan 1 på natten. Tyvärr kunde inte ”ISAF Youth brudarna” (Kajsa & Veronika SWE 52 128) komma ner till Kullavik, men istället fick vi besök av våra internationella grannar från Danmark som tältade vid hamnens utkant. Härligt att våra kval nu har internationella gäster.

Första racet började klockan 11 och Kullavik började visa sin bästa sida. Solen hade brutit igenom och vindarna låg mellan 3-7 m/s. Det var ganska strömt men inga vågor eftersom vinden var NNV. Vinden kom att vrida mot väst under dagen och det innebar att det började bygga upp vågor som blev en extra krydda i denna segling. Hela helgen präglades av en god startordning och endast en omstart var nödvändig för att få iväg fältet.

 

Banan låg precis utanför hamnen och vi fick en härligt lång förstakryss med en brant första slör. Den långa banan innebar att det fanns stora möjligheter att både vinna och tappa placeringar under racets gång. Det fick vi själva känna på när vi fick ett rigghaveri i tredje racet, som vi lyckades laga och sen segla upp oss till en 5’e plats eftersom den byiga vinden gjort så att några båtar kapsejsat.

 

Efter första dagen låg vi lika med Calle och Wille Johannisson på 4 poäng. Tätt efter låg Felix Mossberg/Fredrik Höije som knipit 2 andraplatser samt Jesper Gunneling/Kalle Mattsson. Det märktes att vi var på västkustseglarnas hemmabana för de var allt som oftast  först upp till 1:a kryssmärket.

Söndagen blev spännande eftersom alla placeringar kom att avgöras i den sista seglingen. Vi gjorde en bra start men missade styrbordsfördelen på första kryssen. Vi rundade upp som 4’a efter Jesper Gunneling/Kalle Mattsson, Calle /Wille Johannisson och Felix Mossberg/Fredrik Höije. Den västliga vinden gav härliga vågor att surfa i och vi lyckades jobba oss till en ledning på länsen som vi behöll in i mål. Här gällde det att inte ”sitta på parkbänken” om man ville hålla fart i båten.

 

Det är kul att se att så många duktiga västkustseglare kommit fram under denna säsong och att de har ambitionen att utmana det stora internationella fältet av båtar som finns på det kommande Kieler Woche. För oss är det skönt att efter dessa fina seglingar i Kullavik få ladda upp i Kieler Woche inför kommande VM seglingar i Garda.

 

Se gla ut

SWE 52 613

Viktor Holmgren