10 augusti 2009 

420 VM i Garda


Nu är 420 senior VM i Riva del Garda avslutat, en regatta som var väldigt proffsigt arrangerad och genomsyrades av seglingar i mycket vind. Det var verkligen inte alltid mycket vind, det är vad som är så speciellt med just Gardasjön; på morgonen ligger en stark nordlig vind från bergen i norr, men fram emot 12-snåret dör vinden och hela sjön lägger sig som en spegel. Orsaken till detta är att solen börjar värma bergen som startar en sjöbris och dödar den nordliga vinden, sjöbrisen börjar puffa vid klockan 2 och är redan en halvtimme senare en stabil vind på minst 8m/s från syd.

 

Första start på dagen var vid klockan 12 och då var det i regel uppskjutet och alla satt iland och drack vatten i värmen under tiden seglingsledningen var på vattnet och lade en bana på 400meters djup i sydlig riktning med en nordlig vind… Så fort vinden började komma från syd var det dags att bogseras ut och väl när man var ute var vinden stark. På detta sätt genomfördes 3 race per dag under nästa hela regattan. Med undantag för de två sista dagarna då seglingsledningen skickade ut oss till start klockan 8 på morgonen!  Detta var ett bra drag då det vid den tiden låg 6-10m/s och vi fick snabbt igenom 3 seglingar per dag.

 

Ett 420 VM är uppbyggt i de två första dagarna med kval seglingar där seglarna är lottade in i fyra grupper som möts i två och två per start, när kvalseglingarna är klara kommer första hälften till guldfinal och andra hälften till silverfinal.

 

Vi hade under kvalseglingarna okej resultat men var inte helt nöjda och slutade 53 och guldgränsen var vid 61. Första dagen i guldfinal seglade vi väldigt bra och steg 21 platser på resultattavlan till 32:a, på detta sätt fortsatte vi även under andra dagen då vi klättrade ytterligare 10 platser till 22:a. Sista dagen på regattan var svårseglad och vi var inte nöjda med våra resultat men lyckades ändå stanna kvar uppe och slutade 23:a totalt.

 

Under sommaren har vårt steg in i OS-klassen 470 påbörjats då vi köpte en båt under försäsongen och vår första regatta i 470 var Kieler Woche. Nu efter att ha rundat av 420-satsningen på ett bra sätt ser vi med stor förväntan fram emot en fortsatt satsning i 470. Första steget mot detta innebär att delta i 470 VM i Danmark i slutet av augusti.

 

Mvh Team Johannisson

Carl och Wilhelm

Klick på bilden!