10 maj 2008 

Årets första träningsläger (i Sverige) är avslutat


GKSS i samarbete med 470 förbundet samt Toppseglingscentrat hade träningsläger 1 - 4 maj hos GKSS i Långedrag.

 

Vi var 4 båtar Tors – Fred, 5 stycken Lörd – Sönd.

1 – 3 maj var det träning med Johan Molund och den 4 var det träningsrace ute på ”Tippen” med längre bansträckning.

Genomgående bra väderförhållanden med vindar mellan 3 – 5 m/s. Torsdagen regnade det hela dagen men sedan bjöds det på bästa västkustväder.

 

Vi bestämde oss för att köra ett långt pass per dag ca 5 timmar. Torsdag till Lördag var det korta banor som gäller med fokus på starter och boathandling. Tempot var högt och undertecknad som seglade retro båten tillsammans med Karin Storm var helt totalt slut efter varje pass, precis som det skall vara. Träningsvärken dagen efter var inte att leka med.

 

Söndagen bjöd på fantastiskt väder och vi fick sträcka ut på en längre bana där vi fick öva taktik, vindskiften samt båtfart.

Hör och häpna så rundade vi inte sist på första kryssen vid 3 tillfällen, på de korta banorna. Man kan lära gamla hundar att sitta tydligen, i alla fall på en kryss.

 

I övrigt var situationen som vanligt för oss i Swe-197 efter dom andra (båten från 1978, besättning från 1959 - 63) men i år känns det som vi har bättre häng än tidigare säsonger. Så alla som har en 470 liggandes i trädgården, damma av den och segla. Suverän motion och oförskämt roligt.

 

Stort tack till GKSS, Toppseglingscentrat, 470 förbundet samt Johan Molund för ett väl genomfört träningsläger.

 

Vi syns på Olympiska 10 – 11 Maj.

 

Hälsningar Frederick Somerville gast SWE-197

 

PS:

Som vanligt hade vi GPS med oss och planterade en i Karin och Sandras båt. Att efteråt kunna analysera skillnader och se skillnad i båtfart tycker jag ger väldigt mycket. T.ex så ligger vi i snitt 0.2 knop efter i båtfart och 0.3 i VMG. Spåren berättar också en del om hur vår fart varierar, man kan få ut accelerations data. Missade vindskiften syns väldigt tydligt.

 

En bra model som är vattentät (skadar inte med lite extra gaffatejp över batteriluckan eller ha den i en extra vattentätlåda, Elfa för en hundring) är Garmin Gecko 201. Den lagrar 10 000 punkter vilket med en lagring var 3dje sekund ger snudd på 10 timmars spår. Priser från 1300 kr + datakabel. 

 

Den som vill ha mer info eller exempeldata samt program kan kontakta mig Frederick Somerville. Data med två båtar från söndagens träningsrace finns att få för den som vill testa programmet.