29 april 2008 

Kvalsegling 3/2008 i Uppsala


Kvalseglingar i jolleklasserna 420 och Opti avgjorda i helgen på Ekoln under trixiga förhållande med växlande vindar både i riktning och styrka.

Den första av årets kvalseglingar till deltagande i internationella mästerskap för 420 och den tredje och sista regionkvalsseglingen för deltagande i årets rikskvalseglingar hade fått landets främsta 420- och regionens främsta optiseglare att samlas till Uppsala kanotförening (UKF). 420, som är lillasyster till OS-klassen 470,  är ett naturligt val efter Optimisten för de ungdomar som vill satsa på tvåmansjollesegling och mäta sig med världens bästa ungdomar. I Sverige ser det ut att vara syskonsporten framför alla andra, eller vad sägs om att av tolv jollar var fyra av besättningarna syskonpar, som dessutom belade de fyra första platserna. Segern gick till Sigtunabröderna Carl och Wilhelm Johannisson, som fostrats i Optimist vid UKF och numera har sin bas vid KSSS i Stockholm. Av fem seglingar spikade de samtliga.

I optimistklassen, med 50 talet startande jollar, var det betydligt jämnare med olika segrare i varje delsegling. Stora förhoppningar hade ställts till UKF’s Louise Malmström som inför helgens seglingar låg sexa på regionsrankingen och visat fin form tidigare under våren. Hon hade dock inga av sina bättre dagar, fick bl. a. materialfel och tvingades avbryta en segling då hon låg långt fram i fältet. Det blev en slutlig 27e plats. Fina insatser gjordes också av Olivia Johansson och Jakob Larsson. Hedersomnämnande  gavs vid prisutdelningen till UKFarna Pontus Herrmann och Timothey Ley som för första gången deltog i en större regatta, och det i inte särskilt raciga seglarskolejollar. Pontus genomförde samtliga fem seglingar, som stundals var rejält krävande. Tilläggas kan också att totalsegrare i årets regionranking blev Niklas Gustafson från KSSS.

Opti 1.  Karl Setterberg KSSS; 2. Louise Törnsten KSSS; 3. Eddie Klemets JKV; 4. Niklas Gustafson KSSS;
5. Oscar Dyrell BOO   

420 1. Carl Johannisson/Wilhelm Johannisson KSSS; 2. Viktor Holmgren/Veronika Holmgren KSSS;
3. Martin Castenfors/Magnus Castenfors KSSS; 4. John Gustafson/Sofia Gustafson KSSS

Bilder från kvalet

Resultat

Kvalserie 2008 efter 3 delseglingar