27 maj 2008 

Under helgen avgjordes kval 4-2008 för 420 i Marstrand


Under helgen avgjordes kval 4-2008 för 420 i Marstrand tillsammans med internationellt SM för RS Feva. Seglingarna gick på banområde mellan Marstrandsön och Klåverön. Detta kombinerat med mestadels frånlandsvind bjöd på vridande och svårseglade förhållanden. Tio seglingar genomfördes med solen skinandes hela tiden.

 

Lördagen startade inledningsvis med lätta vindar från ost/sydost. Några startförsök med allmänna återkallelser gjordes innan dess att fältet kom iväg med flagga I uppe i starten. Den ostliga strömmen tryckte båtarna över linjen och alla var säkert extra laddade för att komma iväg fritt och välja sin väg upp i den lätta vinden. Under första racet vred vinden mot syd, sjöbrisen började bryta igenom och stora omkastningar i fältet skedde. Martin och Magnus Castenfors från KSSS lyckades bäst med att läsa vinden och skar mållinjen som etta i det första racet.

 

Inför andra seglingen dog vinden ut totalt då sjöbrisen kämpade för att bryta igenom ostanvinden och seglingarna sköts upp. Till slut ”vann” vinden från land och racingen startade igen i nordostliga/ostliga vindar. Vinden fortsatte hela tiden att vrida och skifta i styrka under racen. Flera besättningar gjorde stora vinster och förluster då vinden dök ner svårbedömt från land ut över banan. Många spännande slagdueller nära land gjorde också att föräldrar, tränare och andra Marstrandsbesökare fick uppleva 420-segling på nära håll.

 

Söndagen bjöd inledningsvis på mer vind, även denna dag från land. Då banan var tänkt att ta ca 30 minuter att segla blev det tre varv på den korta banan och teknik i sättningar, nedtagningar och rundningar spelade en stor roll. Inför sista racet var framför allt kampen om andraplatsen tight efter att Viktor och Veronika Holmgren spikat race 8 och 9. Carl och Wilhelm Johannisson lyckades dock genom i sista racet bli trea i mål att hålla undan och knep till slut andraplatsen i totalen med en poängs marginal till Viktor och Veronika. Vann totalt gjorde bröderna Castenfors med Veronica Fredriksson och Josefine Thorwaldson som bästa tjejbesättning på en sjätte plats.

 

Det är väldigt roligt att se att många av de besättningar som började komma igång ifjol nu verkligen blivit varma i kläderna och slår sig in i täten i flera race. Detta samtidigt som högstanivån höjts än mer i år och nu verkligen håller hög internationell klass, vilket flera besättningar visat ute i Europa tidigare under året.

Nästa stora nationella tävling är JSM i Båstad. Hoppas vi får se minst 20 båtar på vattnet då!

 

Hälsningar Enar

 

Slutresultat från kvalserien 2008                       Resultat från Marstrand

 

Klick på bilden!