6 juli 2008 

420 JSM i Båstad 2008


Årets JSM hölls i Båstad och bjöd på lätta- till medelstarka vindar blandat med sol och regn. Utanför Båstad finns fantastiska seglarvatten med relativt strömfria vatten och kappseglingsbanor alldeles utanför hamnen. Eftersom vinden huvudsakligen låg mellan syd till väst blev det många vindskiften vid kryssmärket, eftersom det ofta hamnade nära land som är den höga Bjärö halvön.

 

Första dagen öppnade med mellanvind från syd som över dagen vred höger och minskade. I den första seglingen visade representanter från årets nykomlingar att de något äldre seglarna skulle komma att få en tuff match. Oliver Molse med Jacob Palmqvist från GKSS ledde vid första racets kryssmärke och visade att västkusten är deras hemmavatten. Efter en jämn segling kom dock rutin att spela en stor roll på de härligt långa banorna så att Oliver och Jacob fick ge sig för KSSS’s Viktor och Veronika Holmgren som knep 1:a platsen tätt före KSSS’s Carl och Wilhelm Johannisson. På eftermiddagen turades syskonen Holmgren och Johannisson om att ta var sin 1:a plats.

 

Andra dagen var nästan helt utan vind och efter flera timmars guppande på vattnet blåstes seglingarna av.

 

Tredje dagen bjöd på fina vindförhållanden mellan 3-6 m/s och en västlig vind som gav vågor som byggde upp under dagen utifrån Kattegat. John och Sofia Gustafson visade att formen från Stockholm Cup höll i sig genom att vinna dagens första race. Eftermiddagen avslutades starkt av Viktor och Veronika (1.1) tätt följda av Bröderna Johannisson (2.2). På undanvindarna visade GKSS Elin Ogeman och Kalle Mattson att 420 är en planande båt som kan seglas mycket fort då de avsluta dagen med en fin 3:dje placering. Extra spännande blev det när 420 fältet på slutet av racen blandades med laserfältet som skapade rundningar med 3-4 båtar i led. Efter dagens seglingar var det många som passade på att utbyta tips med de lite äldre seglarna om hur man kan få lite bättre höjd på kryssen, snabbare spinnaker hissning mm. JSM är ett gyllene tillfälle att byta erfarenheter på och träffas under trevliga former.

 

Fjärde och sista dagen bjöd på två seglingar där kampen om JSM titeln stod helt öppen mellan syskonen Holmgren och Johannisson. Efter jämna och spännande seglingar kunde Viktor och Veronika ta hem titeln efter att ha vunnit dagens båda seglingar. En stark uppsegling under sista dagen gjorde även KSSS Fredrik Gustafsson och Magnus Castenfors som med två 3:e placeringar seglade hem en bronsplats.

 

JSM blev en mycket bra uppladdning för de båtar som kommer att försvara Sveriges färger på VM i Aten och JEM i Zadar.

 

Sverker Holmgren

SWE 52613