31 maj 2007 

Reseberättelse av Bröderna Castenfors från Kiel 2007


Nu har vi kommit hem från en lärorik regatta i Kiel, Tyskland. Alla svenska båtar (5 st) kom ner till Kiel på fredag morgon för att få ett träningspass med coachen Johannes Berggren. Dock blåste det ingenting den dagen så vi flyttande fram träningspasset till lördag morgon.

 

Efter det inledande träningspasset var första start kl 14.00.  Det blåste en stabil bris runt 5-6 m/s som ökade något under dagen. Vi fick ihop 3 seglingar den dagen och var inne i hamn runt kl 20.00 på kvällen. Vi kom in i hamn trötta med nöjda med dagen. Vår startträning med Johannes och vår egenträning på fart och balans i båten gav bättre resultat än vad vi hade hoppas på. Vi seglade in på 6, 9, 15 placering och låg 9:a totalt.

 

På söndagen kom flagga AP upp. Uppskjuten start pga för mycket vind och framförallt för mycket vågor. Kl 12.00 sköt de ner flagga AP och vi kunde lämna hamnen för race. Nu ställdes Magnus inför något som han inte hade seglat i förut som gast, nämligen vågor. Detta skulle bli intressant. När första starten går så har vi klantat till det ordentligt och startar i andra led. Vi lyckas komma ut från all s.k. skitvind efter halva kryssen och kommer ut på den kanten vi ville segla på. Vi rundar kryss märket som 5:a lite halvt förvånade. Efter en fin uppsegling till en 2:a plats så strular spinnaker gajen runt storbommen i en rundning och vi tappa till en 6:e plats. När vi korsar mållinjen gör vi det som 4:a, bakom oss går en annan svensk båt in som 5:a, nämligen Calle Jr Johansson/Fredrik Gustavsson. Mycket rolig segling för svenskarna. Vi seglade 2 seglingar den dagen och efter att lite folk har blivit diskade fick vi resultaten 1, 8 och låg 6:a totalt. Vi kände oss mycket nöjda med att kunna klättra 3 placeringar i resultatlistan, fast vi kände också hade vi hade mycket kvar att ge och har mycket saker som vi kunde ha gjort bättre.

 

Måndagens seglingar blev tyvärr helt inställda pga för lite vind i Kieler bukten.

Vi slutade regattan efter 5 seglingar på en 6:e plats av 99 båtar. Under regattan så har vi haft alla olika vind och vågregister och vi har haft mycket bra båt fart under alla väderförhållanden. Till denna regatta testande vi ett par nya segel som vi är mycket nöjda med.

 

Nu blickar vi framåt mot ett ännu tuffare utomlands regatta nämligen Kieler Woche som ligger vecka 25, där väntas upp mot 200 båtar. Tills dess blir det träning hemma på KSSS och vågträning i Nynäshamn.

 

Martin Castenfors

Magnus Castenfors