10 oktober 2007 

Internationella Tyska Mästerskapen – 2007


Årets tyska mästerskap och ett av de tyska VM/EM kvalen seglades den 3-7 oktober i Plauer See som ligger i norra Tyskland. Plauer See är en insjö ungefär lika stor (och svårseglad) som Baggensfjärden i Saltis. Årets upplaga blev en lättvindsregatta med ca 90st 420 besättningar från 3 länder och världsstjärnor som Tina Lutz och Julian Autenrieth (båda VM guldmedaljörer i Optimist). Från Sverige deltog Viktor och Veronika Holmgren från KSSS.

 

Torsdagen inleddes med 4 kvalificeringsseglingar som fick sydostlig vind runt 3-5 meter och uppehålls väder. Vi startade bra i första race och kunde runda kryssmärket som första båt. De tyska coacherna såg bleka ut i sina ribbåtar och undrade nog hur det här skulle sluta.  Första dagens resultat blev 6, 1, 3 och 14 efter det att i sista seglingen totalt misslyckats med en styrbordsstart och nästan kommit iväg som sista båt. Den därpå följande uppseglingen berodde nog mest på adrenalinchocken och de japanska Northseglen. Efter första dagen låg den svenska båten på en tredje plats och den av arrangörerna serverade schweinehackse kunde avnjutas med ett leende.

 

Fredagens två återstående kvalificeringsseglingar påverkades starkt av det enorma högtryck som nu växt in över tyskland. Vindarna blev nordvästliga 1-3 m/s och avtagande under dagen. Den femte seglingen inleddes med en halv bra start och slutade som en 11 placering efter en tuff jakt på täten. Den avslutande 6:e seglingen blev en nervpirrande historia där vinden helt dog ut på den

sista länsen. Vi lyckades precis runda före den enorma klungan som bildats (se bild) och komma

in på en 10’e plats.

 

Efter 6 kvalseglingar låg vi nu på en 7’e plats som också blev slutresultatet eftersom lördagens och söndagens finalseglingar fick inställas pga för lite vind. Det blev en lång väntan inne i hamnen som innebar kortspel, snack med de tyska seglarna och en radiointervju med Tysk Radio.

 

Nu laddar vi om för nästa säsong och ser fram mot fina 420 seglingar 2008!

 

 

Viktor och Veronika Holmgren

SWE 52 613

 

 

RESULTAT (http://www.pwv-plau.de/    under Segelsport/Ergebnisse)