11 maj 2007 

Sammanfattning 420 kval 2&3 på Baggen


Helgen det 28-29 april respektive den 5-6 maj seglades rikskval deltävlingar 2 och 3 på Baggensfjärden utanför Saltsjöbaden. Båda helgerna bjöd på soligt väder med vindar från 4 till strax över 10 m/s.

Första helgen stod Boo IF som arrangör och under lördagen avgjordes tre seglingar i vindar från nordost på ca 7-10 m/s. Viss ringrostighet satt säkert i från vinteruppehållet hos några besättningar och det blev en del vurpor i fältet i de för "Baggen" karaktäristiskt byiga och vridande förhållandena.
Till söndagen vred vinden mot nordväst och mojnade något. Denna dag genomfördes två seglingar och efter helgen stod bröderna Martin och Magnus Castenfors, KSSS, som segrare efter en suverän serie där man kunde räkna bort en andraplacering i första racet. Tvåa slutade John Bäck och Tove Ekenberg på samma poäng som trean Viktor och Veronika Holmgren.

Helgen därpå, den 5-6 maj, var det KSSS som arrangerade tävlingarna. Den första dagen seglades fyra seglingar i ett jämt fält där de flesta besättningarna nu var av med vinterstelheten både tekniskt och taktiskt. Bröderna Castenfors verkade denna dag till en början prenumerera på förstaplatserna, följda av Viktor och Veronika Holmgren med idel andraplaceringar samt Fredrik Gustavsson och Calle jr Johansson på tredje plats. I lördagens sista race lyckades dock syskonen Holmgren få till en spik. Bakom denna trio växlade placeringarna hela tiden under racen och det var verkligen kamp om placeringarna ända in på mållinjen.

I land efter dagens race samlades alla seglarna för genomgång med tränarna med videovisning från dagen och kommentarer till seglingarna. Sedan bjöds det på gulaschsoppa innan det att svenska 420-förbundets årsmöte tog vid.

Till söndagen låg vinden till en början kvar ungefär som under lördagen från syd på ca sex m/s. I täten hårdnade kampen efter första seglingen än mer och allt skulle avgöras i det sjätte och sista racet. Vid sista länsrundningen såg det ut som om Viktor och Veronika Holmgren skulle lyckas knipa förstaplatsen från Martin och Magnus Castefors. I rundningen fastnar dock spinnakerbommen in under fockskotet och bröderna Castenfors kan med en tajt rundning peta in nosen före i mål. Efter sex genomförda race vann alltså Martin och Magnus Castenfors en poäng före Viktor och Veronika Holmgren på andra plats och Fredrik Gustavsson och Calle jr Johansson slutade trea. Samtliga i tättrion seglande för KSSS. Bästa tjejbesättning blev Elin Ogeman och Anna Jedenius, GKSS. Varmt välkomna till 420-klassen hälsas Fanny Sjöquist och Amanda Gardell samt Mikaela Malmgren och Katrin Bygren som gav järnet på vattnet under hela helgen!

Nu i helgen är det dags för nästa kval, denna gång i Göteborg med GKSS som arrangör.

RESULTAT

BILDER