22 maj 2006 

Nyhetsbrev Team Dahlberg/Östling 


Vi är nu åter på svensk mark efter ett spännande äventyr i Österrike. Regattan kallas ISAF World Sailing Games och kan likställas med seglingens egna Olympisk Spel. Tävlingen avgörs var fjärde år och denna gång arrangerades tävlingen på Neusiedl Lake fem mil söder om Wien. Totalt var det cirka 500 deltagare i 470, 49er, Hobie Tiger, Laser, Laser Radial, vindsurfing samt lagsegling. Sverige fanns representerade i de flesta klasserna.

 

Vi anlände till regattan den 8e maj efter en lång bilresa. Sjön är relativt stor, men bara drygt en meter djup. Under vissa delar av sommaren torkar hela sjön ut. Vi ägnade första dagen åt att bekanta oss med de båtar som arrangörerna tillhandahöll och med förhållandena på den karakteristiska sjön. Totalt ställde 52 herrbesättningar upp i 470-klassen.

 

Den svenska truppen bodde tillsammans på ett Gasthaus inom cykelavstånd från racevillage. Fördelen med att bo på detta sätt är att det skapas en go lagkänsla i truppen som är värdefull under en lång regatta som denna. Dessutom är det fantastiskt kul att bo detta sätt.

 

Första tävlingsdagen var den 10e maj. Vi inledde regattan med en minst sagt trevande start. Istället för att fokusera på placeringarna försökte vi att lyfta fram det som varit positivt under racen och analysera vad som gått mindre bra. Andra dagens seglingar visade vi dessvärre ingen storform, varför vi fick ställa in oss på att segla silverfinal. Mindre bra resultat till trots känner vi att vi förbättrar oss. Debriefingen med vår brittiske coach Mark och övriga svenska 470-besättningar fungerade mycket väl som inspirationskälla och vi fick ytterligare en möjlighet att analysera vad som fungerar och vad vi måste bli bättre på.

 

I slutet av kvalserien visade vi för oss själva att vi kan prestera bra resultat i internationell konkurrens. Med en avslutande tionde respektive elfte placering kände vi att formen var i antågande. På måndagen var det vilodag, vilken ägnades åt sightseeing i Wien.

 

På tisdagen ställdes seglingarna in på grund av för lite vind. Till vår förtret verkade det inte bli några seglingar på onsdagen heller till tävlingsledningen skickade ut oss på vattnet vid femtiden på kvällen. Efter ett enligt oss själva närmast perfekt genomfört race grejade vi en andraplacering i dagens enda race efter att ha legat i ledning fram till mållinjen.

 

Vårt späckade schema i kombination med för lite seglingstid de senaste dagarna bestämde vi oss för att avbryta regattan tidigare än beräknat. Istället beger vi oss ner till Holland några dagar tidigare och för att förbereda oss inför SPA-regattan som inleds på onsdag.

 

Hörs snart!

Anton och Sebastian