10 augusti 2006 

420 klassens VM i Las Palmas avslutat 


Med ett stort fyrverkeri avslutades closing ceremony på det öppna VM:et i 420 klassen som arrangerades av Real Club Náutico de Gran Canaria - oförgätliga dagar med perfekt organiserade kappseglingar. 300 deltagare från över 20 länder var på plats i Las Palmas från 28 juli till 6 augusti.

 

Alla planerade 17 kappseglingar kunde genomföras i delvis starka vindar. Bara sista dagen bjöd på lite svagare vind som gjorde det också möjligt för coacherna att för första gången kunna se hela banan. Eftersom de hyrda följebåtarna var rätt liten för Atlantens vågor var det ingen bra idé att följa med upp till kryssmärken. Däremot kunde man se på sköldpaddor och flygfiskar bakom startlinjen!

 

Svenska teamet som bestod av 8 besättningar var i början inte riktig vän med förhållanden. Seglarna fick kämpa i upp till 6 m höga och jättelånga vågor och vindar med upp till 25 knop. Något som man knappt kan lära sig hemma. Alla svenska besättningar höll dock hög standard inom båthantering men som mest var det vågtekniken som bestämde. Oftast var det i undanvinden der man fick pumpa upp båten med spinnakern ordentligt så att den alltid fick planing - mycket uppmuntran från coachen Anders Bengtsson vid kvällsmöten på hotelltaket.

 

Lisa och Astrid seglade som enda svenska besättning i guldfinal. De andra seglade i den faktiskt nästan lika tuffa silverfleeten.

 

Alla besättningar har lärt sig en hel del för framtiden.

VM:et i Las Palmas visade igen att 420 klassen är ett av de absolut tuffaste jolleklasser. Nivån är jättehög och vi svenskar har en bit kvar att hamna på toppen.

 

World champion blev Hanna Mills och Peggy Webster (GBR) i Ladys Worlds. I Open Worlds vann Carl Evans och Peter Burling (NZL) med 20 poäng överlägsen före elitseglaren och landsmännen Simon Cooke och Scott Illingworth.

 

Svenska resultat:

 

Guldfinal - tjej

Lisa Ericson och Astrid Gabrielsson – GKSS, 36:a

 

Silverfinal - tjej

Jenny Holmgren och Tove Ekenberg – KSSS, 33:a

Malin Holmberg och Anna Jedenius – GKSS, 37:a

 

Silverfinal - kille

Tom och Toni Hastenpflug – SSÅV, 29:a

John Bäck och Mikael Lindahl – KSSS, 36:a

Mattias och Annika Holmgren – KSSS, 38:a

Viktor och Veronika Holmgren – KSSS, 39:a

Didrik Molinder och Fredrik Bäck – KSSS, 44:a